maanantai 28. tammikuuta 2019

Aika rientää - vai matelee?


Olen monesti miettinyt, miten erilaisena aika ja sen kuluminen voivat näyttäytyä riippuen siitä, kuka sitä tarkkailee tai millaisessa tilanteessa olemme. Toisissa tilanteissa aika tuntuu matelevan ja toisinaan taas ottavan varsinaisia spurtteja. Lapsiperheen matkaillessa on yleisesti tiedossa, että takapenkiltä kuuluu useasti 'Ollaanko jo perillä', 'Kauanko vielä' tai 'Onko vielä pitkä matka'. Aika ei kulu ollenkaan lasten mielestä. 

Poika istuu sohvalla ja odottaa kellon tulevan kaksi, jolloin myöhemmin koulusta pääsevät kaverit kotiutuvat ja voidaan aloittaa yhteinen pelisessio. Miksi viisarit eivät kulje? 

Iäkäs yksinasuva herra istuu olohuoneessa tv:tä katsellen ja kissaa hajamielisesti silittäen. Ei sieltä tv:stä edes mitään tule. Iltapäivällä hän on suunnitellut menevänsä lenkille, mutta kello on vasta 10. Puhelin ei soi, eikä kukaan ole tulossa käymään. Miksi kellokin liikkuu niin hitaasti? 

Samaan aikaan perheenäiti sukkuloi ennen iltavuoroon menoa kilpaa ajan kanssa asioilla. Pitää hoitaa ruokakauppa, hammaslääkäri, apteekki, pyykit ja luistinten terotus. Kello tuntuu säntäävän eteenpäin tänään tavallista nopeammin. 

Pikkutytön kaveri tulee leikkimään. Äiti tulee hakemaan kahden tunnin kuluttua. Leikki käynnistyy pienen lämmittelyn jälkeen. Lähes samantien onkin jo kaverin aika lähteä kotiin. Mihin se aika meni?

Merete Mazzarella väittää kirjassaan Elämä sanoiksi (2015, 214), että tietoinen havainnointi pidentää aikaa. Hän tarkoittaa sillä havainnointikyvyn harjoittamista niin, että annetaan huomion viipyä nykyhetkessä. 

Kun seisot rannalla ja tuijotat horisonttiin. Kuuntelet hiljaisuutta. Vain aallot liplattavat hiljaa. Aika tuntuu pysähtyvän. Ajalla ei siinä hetkessä ole merkitystä. On vain se hetki. 



Meillä kaikilla on kuitenkin sama aika siitä huolimatta, miten sen koemme. Se on siitä luotettava heppu, että se nytkähtelee eteenpäin samaa tahtia välittämättä ihmisten hötkyilystä. Sitä ei voi lahjoa varallisuudella eikä se helly hidastamaan tahtia vaikka sitä enkelin silmin tuijottaisi.

Miten sinun aikasi on tänään mennyt? Oletko elänyt hetkessä, haikaillut menneisiin vai kaihonnyt tulevaa?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti