torstai 21. maaliskuuta 2019

Päiväni perhehoitajana

Tiedätte sen elokuvan - Päiväni murmelina, jossa päivät seuraavat toistaan samankaltaisina päivästä toiseen. Toisinaan elämä tuntuu siltä, kun kello herättää arkiaamuisin 6.45. Toisinaan annan periksi kiusaukselle ja painan torkkunäppäintä. Kymmenen minuuttia ei kaada maailmanjärjestystä, mutta ei se heräämistä myöskään helpota. Kääntyessäni huomaan pienimmän käpertyneen isännän paikalle hänen lähdettyään töihin. Samanlaisia paikanvaltaajia ovat koirat.

Suihku, aamupalat, vitamiinit, xylitolit, puhtaat vaatteet, hampaiden harjaukset, haalarit, ulkohousut, reput, allekirjoitetut kokeet jne, jne. Meillä on pitkään oltu sairaita. On ollut mahatautia, yskää ja vaikka mitä räkätautia. Tänään oli kuitenkin siitä harvinainen aamu, että kaikki lapset oli saatu tavalla tai toisella kouluun tai päiväkotiin niin, että tupa oli tyhjä klo 9.10 (tiedän, kun katsoin silloin ihan kelloa).

Lasten jälkeen on koirien vuoro ja niinpä lähdimme lenkille - lukemaan koirille tulleita viestejä tienposkista, sepelikasoista, oksantyngistä ja satunnaisista lumikasoista. Brutus loukkasi jalkansa joitakin viikkoja sitten ja olemme sen jälkeen ulkoilleet pienehköjä lenkkejä. Nyt kuitenkin liukkaiden mentyä, olemme saaneet lenkkejäkin vähän pidennettyä. Caesar herkkätassu alkoi tänään tosin myös nilkuttaa etutassuaan. Luulen syynä olleen vain jonkin terävän sepelinmurusen, koska se meni sisälle tultaessa ohi.

Koirien jälkeen oli vuorossa koti. Siivous ei ole homma, jota voisin sanoa rakastavani, mutta rakastan siistiä kotia, joten siihen päästäkseen on sitten vaan urakoitava. Kiertävän ruokalistan lisäksi olen ohjelmoinut kännykkääni siivouslistan (olen siis näköjään listaihminen). Tällöin yhtenä päivänä ei tarvitse ylettömästi urakoida. Tänään listallani ei tosin ollut mitään siivoustehtävää ja sen kunniaksi imuroin ja moppasin lattiat sekä poistin muutaman maton odottamaan pesua.

Mitä nyt tapahtuu?
Tämän viikon siivouslistallani on seuraavia tehtäviä:

Maanantai 

  • Olkkarin siivous
Tiistai
  • Kodinhoitohuoneen siivous
  • Vessojen siivous
Keskiviikko
  • Kaikkien roskisten tyhjennys
  • Eteisen ja rappusten siivous
  • Roskiksen siivous
Toisinaan hommat kasautuvat, kun eri hommissa on eri rytmi. Tavoitteena se, että kaikki nurkat tulisi säännöllisesti puunattua. Tämän lisäksi keittiö tulee puunattua samalla, kun lapset syövät aamupalaansa ja valmistautuvat kouluun lähtöön. Samoin koneet käynnistyvät meillä aamutoimien lomassa. Tiskikone, pesukone ja kuivausrumpu säestävät aamuhommia.

Siitä kummallinen päivä, ettei ollut yhtään puhelua hoidettavana - eikä paperihommiakaan. Lukuunottamatta toisinaan tauotta laulavaan Wilmaan. Se vaatii huomiota ja vastauksia säännöllisesti. 

Tänään meillä oli iltapäivällä yksi hammaslääkäri, joten päivällisvalmistelut piti ennakoida. Sitä ennen otin kuitenkin 10 minuutin päivätirsat koirien päivän kolmannen ulkoilutuksen jälkeen (nämä ovat pienirakkoisia eläimiä). Laitoin kellon soimaan ja olin kuin olinkin virkeä pienen lepohetken jälkeen. 

Rauhallinen puuhasteluaika on aika lyhyt, kun ensimmäinen tulee koulusta klo 12. Tänään ei tullut läksyä niin päästiin heti tekemään sämpylöitä, fazerin sinistä suklaakakkua ja Peppi Pitkätossun voimavuokaa. Perunamuusin jämät ja porkkana tekevät sämpylät mehukkaiksi. Kakku ehti uuniin ennen lähtöä. Sämpylät jäivät pellille nousemaan ja voimavuoka meni hammaslääkärikäynnin ajaksi uuniin. 

Olemme siitä vanhanaikaisia, että syömme päivittäin yhdessä yhden aterian. Se on meille tärkeä juttu. Sitä on noudatettu koko 20-vuotisen taipaleen ajan. Siinä saa samalla vaihdettua kuulumiset vaikka usein se menee myös siihen, että itse on pöydässä vasta, kun ensimmäinen jo nousee ylös. Toisinaan myös ruoka, jota olet hiki otsalla tehnyt, ei maistu kenellekään ja valitus saa hermon kiristymään. Tämän nyt kirjoitin ihan siksi, ettette kuvittele meidän ruokailuhetkien olevan pelkkää juhlaa.

Päivällisen jälkeen on usein futisharkkoja, neulepiiriä, laturi on rikki, sukat on puhki ja shampoo loppu. Parituntinen ruuan jälkeen kuluu nopsaan ja jos aikoo asioille lähteä, on toimittava nopsaan. Kun iso viisari näyttää ylös ja pikkuviisari seitsemään, alkaa meillä iltapuuhat; iltapalat, hammaspesut, pesut, yövaatteiden vaihdot, puunaukset ja rasvaukset. Iltasatuja luetaan ja jutellaan päivän pohdinnoista. Isompien kanssa parkkeerataan sohvalle kyhnyttämään, kun pienimmät jo painavat simmunsa kiinni. Yhdeksältä ovat pienimmät pedeissään ja alkaa jo uni painaa aikuistenkin silmiä. Hetki pitäisi kuitenkin jaksaa yhdessäkin keskustella. Yhteinen vitsi kuitenkin on, että usein uni voittaa jo illan elokuvan alkutekstien aikaan. Niinpä jaksaa sitten taas seuraavana aamuna jatkaa. Tässä hommassa, kun ei juurikaan ole niitä viikonloppuvapaita, lomia, pekkasia, työajanlyhennyksiä tai kikyjä. Perjantai ei ole sen kummempi päivä kuin muutkaan paitsi että lauantaina on karkkipäivä! Kello ei soi viikonloppuaamuisin, mutta lasten sisäinen kello ei jätätä silloinkaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti