maanantai 19. elokuuta 2019

Maanantai starttaa arjen

Ajattelin tällä viikolla ilahduttaa teitä joka päivä kirjoituksella arkeni kulusta. En tiedä ilahduttaako se vai kyllästyttää, vihastutta, ärsyttää... mutta toivottavasti jaksat edes vilkaista tännepäin.

Koska aamu oli sateinen, suuntasimme kirjastoon ja Keravan muoviin ja leluun jo ennen verkkokaupan ruokatilauksen tuloa. Ajatuksenani oli ostaa synttärisankarille katosverho sänkyyn. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt, mutta sen sijaan ostimme prinsessateltan sekä vaaterekin lukuisille prinsessa-asuille. Kahvilan kautta kiiruhdimme kotiin odottamaan viikon ruokaostoksia ja leipomaan sekä ruokaa valmistelemaan.

Maanantaina ruokalistalla on lasagnea - eikä mitä tahansa lasagnea vaan 'parasta for ever'. Ohje on Titti Alangon exän (kuka hän lieneekään) Soppa 365:n sivuilta. Tämä lasagne syrjäytti meidän perheen paremman kokin eli isännän lasagnen ja päävastuu lasagnen teossa siirtyi minun harteilleni. Minä olen siis se meidän perheen arkikokki. Kopioin ohjeen nyt tähän linkkeineen. Nimensä mukaisesti vaan niin parasta!


Paras koti-lasagne for ever



Ainekset:



Tomaattijauhelihakastike:

800g laadukasta naudan jauhelihaa
1 kokonainen valkosipuli - kaikki kynnet pilkottuna
1 sipuli
2 prk mutti tomaattimurskaa
1 paprika pieneksi pilkottuna


Valkokastike:

1,2 litraa maitoa
2 dl huoneenlämpöistä voita
2 dl vehnäjauhoja
Ripaus jauhettua muskottipähkinää (tämän olen jättänyt pois)
4 dl juustoraastetta 
2 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä monta kierrosta


Lasagnelevyjä kerroksiin ja pinnalle:

2 dl juusoraastetta
Nippu pilkottua basilikaa (tämän olen jättänyt pois, koska olen huono yrttien kanssa)


Työvaiheet:

Valmista jauhelihakastike.Kuullota ensin sipulit ja jauheliha suuressa kasarissa. Kaada mukaan paprikat ja tomaattimurska, maista mustapippurilla, basilikalla ja hienolla merisuolalla. Anna hautua sen aikaa, kun teet valkokastiketta.

Kaada eri kattilaan maito ja kuumenna hieman. Tee valkokastikkeen suuruste pikkukipossa. Sekoita pehmeä voi ja jauhot täysin sekaisin. Laita seos maitoon ja sekoita suurus vispilällä kiehahtaneen maidon sekaan. Lisää juustoraaste ja muut valkokastikkeen mausteet. Hämmennä koko ajan sekoittaen, ettei valkokastike tai juusto pala pohjaan.

Lado vuokaan ensin jauhelihakastiketta, sitten valkokastiketta ja laita lasagnelevyt kerroksen päälle niin, että koko vuoka peittyy. Lado taas jauhelihakastiketta, valkokastikettaja pastalevyjä jne kunnes viimeisenä kerroksena jää lasagne-levykerros, jonka päälle tulee valkokastiketta. Ripottele pinnalle basilikaa ja juustoraastetta.

Paista lasagnea 180 asteessa n. 45 minuuttia.


Siivouslistalla 

tänään oli kodinhoitohuoneen ja olkkarin siivous sekä lakanoiden vaihto. Viimeksi mainittuun otin varaslähdön eilen, kun koira oksensi sänkyymme syötyään ruohoa ulkona. Muut päivän siivouskohteet jäivät tänään synttärivalmisteluiden alle. 

Sankarin toiveiden mukaisesti leivoimme yhdessä mokkapaloja vanhalla Masa-Liisan reseptillä sekä suklaakakkua, joka oli yhdistetty kahdesta eri ohjeesta. Pienen sankarin toimeksianto oli, että synttäreiden suklaakakku pitää olla sellainen, mitä olemme joskus kaksin starbucksilla syöneet. No, ei siitä ihan sellaista tullut, mutta hyvää kuitenkin. Nämä kaksi ohjetta yhdistelin tämän ja tämän.

Tällainen ohje siitä tuli:


Suklaatäytekakku 



Suklaatäytekakun pohja


5 kananmunaa
2 dl sokeria
200 g tummaa suklaata
50 g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
2 t. vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Sulata suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita keskenään jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt suklaa munavaahtoon. Sekoita ja lisää joukkoon kuivat aineet siivilän läpi seuloen. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka ja leivitä se korppujauhoilla. Kaada seos leivitettyyn vuokaan. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Paista kakkupohjaa 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttätikulla. Anna kakun jäähtyä hieman, kumoa ja anna tasaantua mieluiten seuraavaan päivään.


Täyte toisesta ohjeesta:

1 prk pirkka kuohu- tai vispikermaa
100 g pirkka tummaa suklaata
1 prk pirkka mascarponejuustoa
0,5 dl sokeria
1-2 tl vanilliinisokeria
2-3 rkl sitruunamehua tai konjakkia
2-3 pirkka banaania

Alkuperäisessä ohjeessa banaani laitettiin väliin viipaleina, mutta minä soseutin sen ja sekoitin täytteen joukkoon. Hyvää oli! Kostutin kakun appelsiinimehulla. Päälle laitoin nutellalla maustettua kermaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti