sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Saunan rauhassa puhdistuu ruumis ja sielu


Tänään aloitimme aamua saunassa. Sauna on meillä rauhan tyyssija. Siellä ei saa riidellä eikä möykätä. Mökkisaunassa tosin joskus lasten ollessa pienempiä laulettiin saunalauluja (Siperian lakeus on suuri...) ja heitettiin löylyä niiden tahdissa. Aamusauna antaa energiaa päivään, iltasauna rauhoittaa. Sen lisäksi, että saunassa peseydytään, siellä rentoudutaan, keskustellaan, suunnitellaan ja puretaan mieltä. Saunatonttu vahtii, että saunarauha säilyy!

Mökkisauna on kesäsauna. Sen vanhat hirsiseinät ovat nähneet monenikäisiä, -kokoisia ja -näköisiä saunojia. Siellä on parannettu maailmaa, puhuttu iloista ja suruista. Vaikka se on kesäsauna, on sieltä joskus kirmattu myös hankeen, mutta yleensä altaaseen tai paljuun.

Mökin sisäsauna on hätävarasauna. Yleensä se toimii arvolleen sopimattomasti varastona, joka sitten hätätapauksessa tyhjennetään, kun pihasaunaa on liian kylmä lämmittää.

Kotisauna on puolestaan arkisauna. Sinne jätetään arjen hiet, pölyt ja jännitykset. Mökkisaunan myötä kotisaunan käyttö on huomattavasti vähentynyt. Kaikille saunakulttuuri ei ole tärkeä, mutta meille se on rikkaus!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti