Aiemmin kävin lähes päivittäin kaupassa. Mukaan tarttui niin tarpeellista kuin tarpeetontakin - niitä heräteostoksia. Lasten kanssa kaupassa käydessä koko reissu oli toisinaan yhtä neuvottelemista. Homma aloitetaan jo kärryjen kohdalla. Mitkä kärryt otetaan? Toisinaan ostoskierroksen maaliviivoilla työnnän sekä isoa että pikkukärryä, valvoin sivusilmällä, ettei kärryihin ilmesty mitään ylimääräistä latoen samalla ostoksia hihnalle ja siitä taas ostoskasseihin. Ostoskassit autoon ja sama homma toisinpäin kotona. Kotiin tullessa puolella porukasta on jo pissahätä ja toiset ovat kuolemassa nälkään. Siinä sitten rauhallisesti purat kauppakasseja hikinoron valuessa pitkin selkää.
Arjen helpottajaksi muokkasin taannoin meidän ruokailutottumuksiimme sopivan kahdeksan viikon kiertävän ruokalistan. Siitä olen jo postannut aiemmin. Se poisti jokapäiväisen pohdinnan 'mitä tänään syötäisiin?'. Seuraava luonteva steppi siitä olikin sitten kokeilla ruuan tilaamista verkkokaupasta. Aluksi se tuntui hieman turhamaisuudelta ja jopa ylellisyydeltä. Joutaisinhan minä kotiäiti tästä nyt kauppaan! Samalla kuitenkin houkuttelin äitini tähän kokeiluun mukaan. Hänellä yhden hengen taloudessa on aivan erilainen tarve ruuan kotiin tuonnille. Mutta esim. painavat, tilaa vievät ja hankalasti kuljetettavat tavarat tulevat näin helposti kotiin asti.
Ensimmäiseen vaakakuppiin laitetaan siis hikiset kauppareissut ja ostosten roudaamisen kädet maata viistäen kestokassien painosta. Toiseen kuppiin tulevat verkkokaupan ruokalaatikot kotiin tuotuna, jotka saa rauhassa purkaa. Ei aikaa vievää kaupassa kiertelyä tai taistelua tikkarihyllyllä. Kummankohan valitsen jatkossa?
Tästä aiheesta on saatu myös monenlaista keskustelua aikaan perheessämme. Sitä on herättänyt etenkin Reko-jako (Rejäl konsumtion - reilua kuluttamista), jossa käyn keskiviikkoisin. Myös Reko-tilaus tehdään ennalta netissä. Nämä ovat herättäneet lapset pohtimaan, pitääkö ruuasta maksaa, kun sitä jaetaan torilla ja tuodaan kotiin. Kyllähän siitä pitää maksaa ja toisinaan vielä vähän enemmän, jos haluaa tukea kestävää kehitystä tai pienentää hiilijalanjälkeään.
Taloudellisesti olen nyt kuitenkin tullut siihen tulokseen, että ruuan tilaaminen verkkokaupasta tulee halvemmaksi vaikka maksan sen n. 10 euron kuljetusmaksun. Se on kuitenkin vähemmän kuin kauppareissun bensat, heräteostokset sekä reissuun kulutettu aika. Äitini osalta ruuan tilaaminen verkkokaupasta tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin vastaavan palvelun tilaaminen esim. hoivapalveluyritykseltä (eikö posti ole tätä vielä keksinyt ottaa valikoimiinsa?).
Kehittämisehdotuksiakin olen jo keksinyt muutaman kerran palvelua käytettyäni. On tympeää huomata tilauksen loppumetreillä, että tilauksen tekohetkellä voimassa olevat tarjoukset eivät pädekään enää valitsemanani tuontipäivänä. En ole mikään tarjoushaukka, mutta mielestäni ohjelman pitäisi osata kertoa minulle, mitkä tarjoukset ovat voimassa silloin, kun tavarat minulle tuodaan. Välttämättä se ei vaikuta ostopäätökseeni, mutta hyvä tarjous voi saada minut ostamaan enemmän. Toinen juttu on sitten ne heräteostokset. Jos tilaat vaatteita netistä, ohjelma saattaa kysyä 'haluatko ostaa koko kuvassa näkyvän asustesetin' tai 'toinen henkilö, joka tilasi tämän tuotteen, osti myös nämä tuotteet'. Miten lisämyynnin tarjoaminen saadaan ruuan verkkokauppaan? Mielestäni kaupan pitää olla sellainen, että se viettelee ostamaan oli se sitten oikea tai verkkokauppa. Ohjelmahan kuitenkin tietää, että ostin salmiakkisuklaata viimeksi. Miksei se kysy, pärjäänkö nyt varmasti ilman sitä?
Huomenna taas siis odottelemme tekstaria, josta saamme seurata livenä ruoka-auton liikkeitä. Ennalta jo tiedän pienten jalkojen töpöttävän ovelle jo ennen ovikellon soittoa. Odotettu vieras tämä ruoka-auton kuljettaja :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti