keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Päivin Paras Kalakeitto

Ennen keittiön hyllyssä oli metrin verran keittokirjoja, leivontakirjoja, eri maiden ruokakulttuurista kertovia kirjoja sekä oppaita eri ruoka-aineiden hyödyntämiseen. Toiset kirjat olivat tahmaisia kovasta käytöstä. Suosikkiohjeiden sivu aukesi selaamatta. Mitä kulahtaneempi kirja, sitä paremmat reseptit se sisälsi.

Sittemmin google, erilaiset ruokasivustot ja -blogit ovat korvanneet keittokirjarivistöt. Myös ruokamaku on muuttunut. Enää ei peruna välttämättä ole se lisuke numero yksi - etenkään keitettynä kuoriperunana. Myös esimerkiksi silakka ja maksa ovat lähes vallan pudonneet meillä käytössä olevien raaka-aineiden listalta pois.

Usien noita ruokaohjeita tulee googlailtua, jotta saisi edes jotain uutta twistiä tuttuihin ruoka-aineisiin. Kun ruuan verkkokauppa toi kauniin lohifileen paperikääreessä (pelkäsin, että kala toimitetaan vakuumissa) aloin googlailla parasta kalakeittoa ikinä. Google listasi minulle mielestään parhaat ohjeet, mutta ilmoitti sanan 'ikinä' puuttuvan. Niinpä aloin itse tuunailemaan ihan peruskalakeitto-ohjetta. Tähän sanamuotoon olen päätynyt, kun löysin netistä lasagneohjeen, joka syrjäytti mieheni perheemme armoitetulta lasagnentekijän pallilta. Tämä jumalainen ohje löytyi Soppa365 -sivuilta.

Päivin Paras Kalakeitto

n. 1 l vettä
Kalaliemikuutio
suolaa
mustapippuria
6 isoa perunaa
2 isoa porkkanaa
1 isohko sipuli
pätkä purjoa
n. 700 g tuoretta lohta
sitruunapippuria
tilliä
n. 2 cm pala inkivääriä
kermaa maun mukaan

Vesi kiehumaan sopivan kokoiseen kattilaan (mulle käy usein niin, että joudun kesken homman vaihtamaan isompaan kattilaan) ja sillä aikaa perunat, porkkanat, sipuli ja purjo kuoritaan ja pilkotaan. Ne saavat kiehua hetken kattilassa ennen kalan lisäämistä. Aineet ovat listalla siinä järjestyksessä, kun niitä kattilaan viskoin. Jos haluaa tehdä helpomman version, voi tuoreen kalan toki korvata pakastelohikuutioilla tai pakasteseillä. Lopuksi ripsottelin joukkoon vielä sitruunapippuria ja tilliä sekä raastoin inkivääriä. Kun keitto on valmista, lorottelin joukkoon kermaa suunnilleen desin verran ehkä vähän reilumminkin. Hyvää tuli!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti