torstai 30. toukokuuta 2019

Helatorstai

Monet vanhat juhlapyhät ja niihin liittyvät vapaapäivät ovat nykyään sellaisia, ettei niiden merkitystä tahdo muistaa saati ymmärtää. Helatorstai on yksi niistä. Toki lapset ottavat riemusta kiljuen vastaan vapaapäivän koulusta ja itsekin riemuiten poistin kännykästä yhden herätyksen, mutta miksi?

Helatorstai on kristillisen katsomuksen mukaan 'Kristuksen taivaaseenastumisen päivä', jota vietetään neljäntenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä. Myös eurooppalaisissa naapumaissamme sitä vietetään.

Kaikilla kristillisillä juhlilla on yleensä myös se pakanallinen puolensa ja niinpä helatorstaillakin. Se on kevään juhla, jolla lepytellään jumalia olemaan suosiollisia ja antamaan hyvän sadon. Entisaikaan sytyteltiin myös helavalkeita.

Itse en muista niin lapsuudessa kuin tänä päivänäkään mitenkään erityisesti helatorstaita viettäneeni. Lapsena ei saanut pyhäpäivinä mennä kavereille, mutta nykyään on tällaisetkin tavat muuttuneet päälaelleen. Pyhä on ennemminkin se päivä, jolloin kavereiden kanssa ehditään olla.

Meillä lapset tekivät kaverinsa kanssa pyöräilyretken tänään Mätäkivenmäelle. Aika ällöttävä nimi paikalla, mutta kivaa ilmeisesti oli ollut. Suodatinpaperin sisään asetellut täytetyt ruisleivät olivat tulleet syödyksi kuin myös hedelmälohkot ja jälkkärikeksit. Lueskelin tuota Mätäkivenmäen historiikki ja kiinnostuin sen verran, että pyörähdin itsekin paikalla. 20-vuotisen Tuusula-asumiseni aikana en ole siellä siis käynyt. Hieman oli paikka hakusessa etenkin, kun kivi, josta paikka on saanut nimensä, on räjäytetty jo 1920-luvulla tietä levennettäessä. Mäki oli ollut menneinä aikoina myös maantierosvojen suosikkipaikka. 

Yrityksistäni huolimatta en kuitenkaan löytänyt paikalla olevaa v. 1952 järjestettyjen olympialaisten maratonjuoksun kääntöpaikkaa, joka on merkitty kivisellä muistomerkillä. Sen sijaan kuvailin metsäpoluilla ja haistelin kesäisiä tuoksuja. Koirat tutkailivat koiramaisia juttujaan ja nuorempi herkkätassu sai jo neulasen tassuunsa, joten oli aika lähteä kotiinpäin.

Meidän helatorstai meni siis varsin leppoisissa merkeissä. Ehdinpä hakea pari lankakerääkin ja aloittaa uuden 'Säkylän huivin' ystävältä saadulla ohjeella. Toivottavasti tämä huivi pääsee kesän jälkeen hyväntekeväisyyspottiin, joita Brother Christmas koordinoi. 

Kielojen kukinta-aika

Aurinkoinen metsä ja sopivan leveä polku

Hyönteisten puuhat

Aloituskerros on aina vaikein, mutta siitä se lähtee...


Simppeli ohje ja lankana minulla oli Novita Kierre




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti