keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Kasvissosekeitto kesän kunniaksi

Pyynnöstä laitan kasvissosekeittoni ohjeen. Tämä ei tosin ole mikään kiveen kirjoitettu ohje ja määrätkin ovat vähän summittaisia. Ainekset vaihtelevat jääkaapin sisällön mukaan. Bataatti on aineista pysyvin, sen vartavasten tilaan, kun ruokalistalla tulee tämän keiton vuoro. Kuvassa tämänkertaiset ainekset jo olivatkin juustoa, kermaa ja mausteita lukuunottamatta.



Kasvissosekeitto

Riittää noin kuudelle hengelle

3 porkkanaa
1 bataatti
4 perunaa
1 omena
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä (tai maun mukaan)
vettä
100 g tuorejuustoa (käytin eilen puolikkaan Pirkka parhaat -mustapippurituorejuustosta)
1 tlk ruokakermaa
Kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria

Juurekset ja hedelmät pilkotaan kattilaan. Lisätään vettä niin, että peittyvät. Kasvisliemikuutio heitetään mukaan. Keitetään pehmeiksi. Keitinvesi kaadetaan siivilän avulla toiseen kulhoon talteen. Kaikki aineet soseutetaan ja joukkoon lisätään tarvittava määrä keitinlientä, jotta on sopivan paksuista. Joukkoon lisätään juusto ja ruokakerma. Pidetään keittoa sen verran lämpimänä hellalla, että juusto sulaa joukkoon. Lopuksi maustetaan kukin haluamallaan tavalla. Tähänhän sopii hienosti kaikki yrtit.


Keitosta saa tietenkin kevyemmän jättämällä juustoa ja kermaa pois, mutta samettisuus katoaa sen myötä. Makua saa muuteltua myös vaihtelemalla ainesten suhteita. Toisinaan laitan joukkoon kesäkurpitsaa. Vähän sen mukaan, mitä milloinkin jääkaapista löytyy. Juustona olen käyttänyt myös koskenlaskijaa tai Creme Bonjour -tuorejuustoja.

Kaverina keitolla on meillä yleensä patonkia tai paahtoleipää sekä päällä raejuustoa niille ketkä haluavat. 

Aikaa vievin osuus on tuo kuoriminen - siihenkin voi käyttää lapsityövoimaa. Sittenhän ne kiehuvat itsekseen, kun muistaa välillä vähän pienentää levyn lukemia. Siinä ehtii hyvin lukea muutaman sivun uusinta lehteä tai plärätä facebookkia :) 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti